Koekoek!

2021 | eigen initiatief

‘Wow, ik had niet verwacht dat Wesley zo goed kon acteren!’ Het was die uitspraak van Cindy die mij in de zomer van 2021 ontzettend ontroerde.

Cindy zei dit vlak na de eerste try-out van Koekoek! waar ze, samen met een stel enthousiaste mede-bewoners van zorginstelling Bartiméus, als allereerste de voorstelling mocht beleven. Dolgelukkig stuurde ik direct de betrokken stemacteurs een audiobericht: ‘Yesss; ze vonden het goed!’

Het doel was hiermee bereikt; Wesley heeft zelf namelijk ook een visuele en verstandelijke beperking maar in zijn rol als Mick Koekoek toont hij dat dit zijn talent niet in de weg hoeft te zitten. 

Als begeleider bij Bartimeus werk ik met mensen die net even anders zijn. Ze zijn slechtziend of zelfs blind en hebben daarnaast ook nog een verstandelijke beperking. Maar wat blijkt; de bewoners zijn -stuk voor stuk- enorm talentvol! Zo werd ik dus blij verrast toen ik hoorde hoe goed Wesley stemmen kan imiteren en ik ontdekte dat Christiaan een professionele Radio-DJ bleek te zijn. Of neem het acteertalent van Lotte: haar dramatische snik was tijdens een activiteit zo echt dat de begeleiding haar wilde troosten. Nergens voor nodig!

Zo ontstond het idee om samen een hoorspel te maken. Niet zomaar eentje; een spannende voorstelling in het donker moest het worden. Een beleving. Eentje waarbij mensen zonder een beperking kunnen ervaren hoe het is om (bijvoorbeeld) blind te zijn.

Met behulp van een stel creatieve mede-ondernemers en de steun van het Bartimeus Fonds is mijn droom inmiddels werkelijkheid geworden. Samen hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt aan een kindervoorstelling waarin een bont gezelschap bewijst dat het niet erg is als je anders bent. Want iedereen heeft een talent…

Koekoek was tussen 2021-2023 te boeken als educatieve voorstelling voor het basisonderwijs met als doel meer onderlinge acceptatie te creëren door te laten ervaren hoe het is om bijvoorbeeld ‘anders’ te zijn, blind bijvoorbeeld… Zo vergroten we het referentiekader van leerlingen en proberen we bij te dragen aan een meer inclusieve samenleving.

De voorstelling speelt zich grotendeels af in het donker. Het is een hoorspel op basis van 3D-geluid met live begeleiding en speciale licht- en geluidseffecten die aansluiten op het verhaal. Het is interactief; de leerlingen hebben invloed op de verloop van het verhaal.

De voorstelling hebben we 12 keer mogen spelen en heeft ook enkele zij-projecten als gevolg gehad. Bijvoorbeeld Podcast in de klas!

PODCAST IN DE KLAS

Audio prikkelt de fantasie. Door het gebruik van geluidseffecten en scenario’s helpen we leerlingen en leerkrachten uit het basisonderwijs om een presentatie op te pimpen tot een leerzaam en creatief audiowerk. Samen met August (theatermaker) kom ik   langs om, samen met de leerkracht, klassikaal in gesprek te gaan en een unieke podcast op te nemen. Met behulp van een script en audio tools wordt er op luchtige wijze een onderwijsleergesprek geïnitieerd, waarin de leerlingen discussiëren, schrijven én presenteren. Deze opnames worden gemonteerd tot een vrolijke en leerzame podcast om te delen met vrienden en familie!